WHAT'S NEW?
Loading...

Nijntje Museum Miffy Museum


位於Dick Bruna 出身地 "荷蘭 Utrecht" ,前身為 "Dick Bruna Huis" ,在Miffy 60週年 2015年開始改裝計劃并改名為 Nijntje / Miffy Museum。 在2015年12月正式開幕, 內設各樣玩意,由門口至內部都有Miffy同朋友們陪您一齊玩,Dick Bruna: "I create a world that children fill with their own imagination."


門口放置了大型Miffy雕塑,讓各大小朋友愛不釋手!


進入後,要玩當然要放低哂d野,但放係邊個好呢? 個個都好得意~~~


冬天到場,當然要掛起大褸,在館內遊玩。 Miffy 件褸一早掛左係度了,重唔快d去搵佢!! Gogogo~~


Miffy 一家人同埋好朋友 Melanie 一齊坐車去玩了~~ 


Father Bunny 最鐘意園藝了~~


比較少出現的同學仔 "Dan" 都會在館內出現~~


館內是充滿Bruna的創作。


街道的圖牆~~





各種繪本中的場景/玩意,立體地呈現,全身投入 Bruna's 世界。





改變後的博物館,內容更互動,讓小朋友更可在遊玩中學習。同時由此得知 Dick Bruna 的創作是如此的真實。






玩完屋內活動,當然要有 "戶口活動" ,Bruna化後的 Utrecht 街道是如此真實而可愛!!



博物館主要面向小朋友外,館內都有展示不少畫作及相關遊戲。更有真實呈現出作畫流程,如下圖的拼貼顏色。


最後玩到博物館關閉,千萬不要急住離開該區,因為在入黑後,外牆就會有由Mr. Beam 設計的Miffy故事播放!!

Miffy Museum:
Agnietenstraat 2
3512 XB Utrecht
The Netherlands

*opening times
10:00 – 17:00  Tuesday to Sunday
closed on Christmas Day, New Year’s Day and King’s Day
the Miffy Museum is open on Easter Monday and Whit Monday

*如有改動請參考當時官方公佈

0 意見:

Post a Comment